I Apostlagärningarna fortsätter Lukas berättelsen han började i evangeliet, och täcker in de följande 30 åren, från det att Jesus togs upp till himlen till Paulus fångenskap i Rom. Under den korta tiden etablerades kyrkan, och de goda nyheterna om frälsningen spreds norr om Medelhavet, genom våra dagars Syrien, Turkiet och Grekland, ända till hjärtat av det romerska imperiet.

Det var genom den helige Andes ledning och kraft som den unga kyrkan – vanliga människor som du och jag – kunde föra ut de goda nyheterna och bli en internationell, världsvid rörelse. I Apostlagärningarna lär vi oss om kyrkans väsen och hur vi, likt dessa tidiga kristna, i en positiv bemärkelse kan vända upp och ner på världen (17:6).